Squashgratäng med färska tomater

Jag lade ut en bild på Instagram (@matochodla) där jag visade hur mycket squashen hade växt under veckan vi var iväg i Spanien. Vad gör man då med så mycket squash?? Ja, tex den här fantastiskt goda squashgratängen som jag bloggat om tidigare men den är så bra så vi kör den igen, den är dessutom väldigt enkel att tillaga ;-) Jag som även odlar tomater använder förstås mina egna tomater till denna rätt.

dagens skörd
Dagens skörd!
Ingredienser
2 mellanstora squash, gärna olika färger
2 burkar krossade tomater eller några stora färska bifftomater
en gul lök hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
en kvist rosmarin
en kvist oregano
en handfull basilikablad
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
olivolja
en påse riven mozzarella eller annan god ost

Börja med tomatsåsen. Fräs lökarna i olivolja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater eller hackade bifftomater som du först har skållat och tagit av skalet på. Tillsätt till kastrullen tillsammans med balsamvinäger, salt, peppar, hackad rosmarin och hackad oregano. Låt koka ihop en stund, gärna upp mot en timme om du har tid.

Skiva upp squashen i tunna skivor. Jag valde att grilla mina skivor men går givetvis lika bra i stekpannan. Hoppar du över att försteka dom så får du räkna med längre tid i ugnen.

Olja en ugnsform och varva sedan squashskivor med tomatsås och riven ost (snåla inte med osten), avsluta med osten. In i ugnen på 200 grader ca 20 min.



Lättgrillade squashskivor.

Squashgratäng

Mums!

Servera till en bit kött, kyckling eller varför inte fisk!



Kommentarer