Tzatziki - så gör du den själv

En av mina absoluta kalla favoritsåser är tzatziki. Den är så användbar och passar till mycket, framförallt nu i dessa grilltider.



ingredienser tzatziki


Aldrig smakar den väl så bra som när man är i Grekland men jag har några små tips för att lyckas med att få den precis så där god. Så här gör jag:

Ingredienser
3 dl turkisk/grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
torkad oregano
salt och peppar

Börja med att riva gurkan på ett rivjärn, lägg rivet i en sil och strö salt över. Låt stå medans du gör resten.

Lägg yoghurten i en skål, pressa ner vitlöksklyftorna, krydda med oregano, peppar och lite salt, tänk på att gurkan har en del salt på sig. Tillsätt några matskedar olivolja och rör runt.

Pressa vätskan ur gurkan så gott det går med din hand, tillsätt till skålen och rör om.

tzatziki

Ställ in i kylen och låt stå minst 1 h innan det är dags att äta.

Servera tex till grillat som nedan.




Kommentarer