Tävling, semesterdags och recept på grekisk gryta

Vill först påminna er om tävlingen som jag har på bloggen nu, chansen att vinna en fantastiskt Smakbox! Du hittar tävlingen HÄR.

Imorgon åker vi till Grekland, närmare bestämt Kreta och byn Makrigialos. Vi ska bo på Sunwing Markrigialos beach. Ska bli så himla skönt! Vi ska fira Jonny som fyller 50 år på fredag men utöver det så ska vi bara ta det lugnt, bada och sola och njuta av god grekisk mat :-)

På tal om grekisk mat så tänkte jag påminna er om ett himla gott recept så här nu när hösten har kommit för att stanna nämligen en grekisk gryta som heter Stifado. Väldigt god och mustig! Testa den nu till helgen och berätta gärna vad du tyckte :-)


stifado


Ingredienser
1 kg högrev (eller mer)
1½ tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
4 st vitlöksklyftor
3 st färska lagerblad
1 st kanelstång
1 tsk torkad oregano
1½ dl rött vin
4 msk rödvins vinäger
salt och peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
vatten
saften från ½ citron
ett gäng med rödlökar
färsk persilja
olivolja och kokosolja

Ansa och skär köttet i mindre bitar, lägg i en skål.

Lägg kryddpeppar och nejlikor ihop med skalade vitlöksklyftor i en mortel och stöt ihop till en röra. Häll blandningen över köttet och tillsätt rivna lagerblad, kanelstång, oregano, rött vin, vinäger, salt och peppar. Blanda runt och låt gärna stå i 2 timmar i kylen.

Skär löken i klyftor, häll oljan i en stekgryta och tillsätt löken, fräs några minuter, tillsätt köttet, tomatpurén och de krossade tomaterna, salt och peppar. Häll i ytterligare en skvätt rödvin, ca 1 dl och täck upp med vatten.

Koka upp och låt stå och småputtra i 1½ timme, ta av locket och koka utan lock så grytan tjocknar i ca 1 timme. Smaksätt med pressad citron, lite mer salt och peppar. Precis innan servering så tillsätter du hackad färsk persilja.

Servera antingen som jag gjorde med lite kokta grönsaker såsom rödbetor och broccoli eller ris.

stifado

Kommer givetvis bjuda er på bilder ifrån Grekland under veckan men som ni förstår så blir det inga nya recept så därför kanske jag slänger in gamla godingar här och var istället ;-)



Kommentarer