Pumpasoppa med butternut squash

Det är mycket grönsaker som är i säsong nu i september, det man tänker på mest är kanske all kål men något annat som jag tycker ni också ska börja tänka på nu är pumpa. Pumpa är ju fantastiskt gott och säsongen för den börjar nu i september. Jag får erkänna att jag är dålig på att variera mig när det gäller olika sorters pumpa, jag kör mest på butternut squash som ju är en pumpa men jag ska bättra mig och testa lite fler sorter ;-)

butternut squash
Ett par butternut squash jag odlade för några år sedan. Har inte lyckats med odlingen sedan dess tyvärr....



Eftersom det är pumpasäsong nu och dessutom höst så tänkte jag tipsa er om min pumpasoppa med vedrökt sidfläsk. Den är fantastiskt god, rätt så mastig så ät inte för mycket. Går givetvis att byta ut det vedrökta fläsket mot bacon istället.

Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk eller bacon

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Använder du bacon så steker du på den först så den blir riktigt knaprig och toppar sedan soppan med den. Servera!


pumpasoppa



Kommentarer