Nyårsaftonens huvudrätt - Hälleflundra med sötpoatispuré och ärtstomp

hälleflundra

Nyårsaftonens huvudrätt var precis som förrätten mycket lyckad och god. Jag tillagade hälleflundra för första gången. Otroligt fin fisk, har nog aldrig sett så vit fisk förut. Till fisken blev det sötpotatispuré. Sötpotatisen med sin söta smak tillsammans med crème fraiche blir väldigt gott, snåla inte med saltet heller. Gjorde även ett ärtstomp. Så himla enkelt men väldigt, väldigt gott....och vilken färg! ;-)

Ingredienser fisken 8 portioner
8 port hälleflundra
rapsolja
salt och peppar
1 pkt bacon
 
Ingredienser sötpotatispuré
5 st stora sötpotatisar
1 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
 
Ingredienser ärtstomp
1 påse frysta ekologiska ärtor
salt och peppar
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk crème fraiche
2 msk philadelphiaost
1 schalottenlök
smör

Sätt ugnen på 125 grader. Häll i rejält med rapsolja i en ugnsform som rymmer fisken i ett lager. Lägg i fisken, salta och peppra. Sätt in en termometer och ställ in i ugnen. Låt gå tills fisken är 46 grader.

Skär baconet i små bitar och fräs på i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka upp i saltat vatten och låt koka tills dom blivit mjuka, ca 20 min.

Häll  av nästan allt vatten, tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer till en slät puré. Håll varmt tills resten av maten är klar.

Hacka schalottenlöken och fräs på i lite smör i en kastrull. Tillsätt ärtorna och fyll upp med vatten så det knappt täcker dom. Koka i 4 minuter. Häll av allt vatten.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixer. Det ska inte vara helt slätt utan en del bitar kvar.

Lägg upp en bit fisk på tallriken och strössla över lite bacon, servera med en klick sötpotatispuré och en klick ärtstomp.

ärtstomp
Härliga färger!

Vi drack ett väldigt gott vitt ekologiskt vin från Sydafrika till maten. Ett smakrikt, fruktigt vin med inslag av fat, persika, örter, äpplen, nötter och vanilj. Kostar 151 kr på Systembolaget och har nr 2049. Passade perfekt!

anima






Kommentarer