måndag 28 juli 2014

Barbequegrillade kamben med 3-2-1 metoden


Kamben och revbensspjäll är ju något som är himla gott. Jag har tidigare bara gjort dessa på grillen genom att först koka dem men så läste jag om den här 3-2-1 metoden på nätet och ville såklart testa. Passar ju utmärkt med sådana här långa grillningar nu när man är ledig och har semester. Vi hade Jonnys bror och hans familj över häromkvällen så då passade jag på att testa dessa kamben. Eftersom jag inte visste hur dem skulle bli så såg jag till att ha något annat som själva huvudingrediensen och det fick bli lammspett. Men, tillbaka till kambenen.

3-2-1 metoden innebär att man kör dem först 3 timmar med rub på låg värme indirekt på grillen, sedan virar man in dem i folie med lite vätska på och kör samma värme, fortfarande indirekt men nu 2 timmar. Sista timmen så tar man av folien och penslar på en god glaze.

Ingredienser
kamben
rub (recept nedan)
glaze (recept nedan)
öl eller äpplejuice
rub
Rub
4 msk paprikapulver
2 msk farinsocker, mörkt socker eller liknande
3 msk svartpeppar
4 msk grovt salt
1 tsk cayennepeppar
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
Lägg alla kryddorna i en mortel och mortla ihop. Förvara i en kryddburk eller liknande.
Glaze
2 msk oystersås
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1 msk honung
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
saften av en lime

Blanda ihop alla ingredienser.

membran

Börja med att rensa kambenen, ta bort membran och putsa lite om det behövs. Membranet sitter på baksidan och ska tas bort för annars blir det segt och rubbingen kommer inte åt köttet. Ta tag i en kant genom att tex ta hjälp av en kniv. Dra sedan med hushållspapper (se bild). Rubba in kambenen väl.

snake barbeque

Förbered grillen för indirekt grillning. Jag passade på att testa en sk "snake" i grillen med briketterna men det är inte nödvändigt. Det ska vara indirekt grillning och grillen ska hålla ca 120 grader. Se till att den är det innan du sedan lägger på kambenen på den sidan där glöden inte är. Lägg på lite hickoryflis och kör sedan i 3 timmar. Fyll på med flis några gånger under tiden och ha hela tiden koll så du håller 120 grader eller där runt.

Precis pålagda på grillen.

Efter 3 timmar.

Inslagna i dubbelt lager folie.

När sedan 3 timmar gått så virar du in varje kamben i dubbla lager folie, häller på en skvätt öl eller äppeljuice och lägger tillbaka på grillen. Kör nu 2 timmar till.

Ta ur kambenen ur folien, lägg nu tillbaka på grillen och pensla med glazen. Kör ytterligare en timme. Ta av köttet från grillen och låt nu vila i folie lite löst i ca 20-30 min.


barbequegrillade kamben
Glazade och klara.

Avnjut med en god öl eller ett glas gott rött vin.

Lammspett, kamben, sallad och basilikamajonäs.


Smaken på dessa kamben blev riktigt bra och glazen är helt fantastisk. Vill du inte ha den så stark så drar du ner på sambal oeleken. :-)
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar