Oxfilé Provençale med råstekt sötpotatis

oxfile procencale

Eftersom vi ska bort idag på nyårsafton och jag inte får laga mat (rätt så skönt ;-)) så lyxade vi till det lite igårkväll här hemma istället och gjorde Oxfilé Provençale. Jisses vad gott det blev, vi bara sörplade i oss allihopa :-) Mycket vitlök ska det vara i den här rätten och så här gjorde jag:

Ingredienser
en bit oxfilé
olja + smör
salt och peppar
vanlig potatis eller sötpotatis eller både och
sparris
bacon (ekologisk så vi slipper nitriterna)
4-6 vitlöksklyftor
100 g smör
hackad persilja
en skvätt worcestershiresås
salt och peppar

Ta fram köttet i god tid innan tillagningen. Putsa den från senor. Bryn runt om i smör och olja, salta och peppra. Lägg i en ugnsform och kör i ugnen på 125 grader tills den når 50-55 grader, tar ca 30 min.

Kör potatisen i matberedaren till tunna skivor. Stek i olivolja och smör i omgångar, salta. Lägg upp på ett stort ugnssäkert fat eller form.

Blanda ihop rumsvarmt smör med pressade vitlöksklyftor, worcestersås och hackad färsk perfilja. Salta och peppra. Ställ i kylen så länge.

Skär av botten på sparrisarna och koka i 5 min i saltat vatten. Rulla i sparrisarna i baconskivor, ca 4 st i varje "paket". Stek på några minuter i stekpannan och lägg sedan över potatisen.

Ta ut köttet och låt vila i 10 min. Skär upp och lägg över potatisen. Fördela smöret över köttet. Öka ugnsvärmen till 250 grader och grill, ställ in formen tills smöret har smält.


ricossa barolo

Vi avnjöt denna middagen med ett gott vin som heter Ricossa Barolo. Jättegott fruktigt och bärigt vin. Finns i Systembolagets beställningssortiment och har nr76367, kostar 149 kr. Druva: 100% Nebbiolo. Fruktig smak med bra syror, lång och god eftersmak. Mycket gott vin!

Kommentarer

  1. Mums vad gott det ser ut! Gott slut och gott nytt önskar jag dig med hälsningar från Södermanland.

    SvaraRadera
  2. Oh ja, oxfilé provencale är fantastiskt gott och ju mer vitlök desto bättre!
    Ett gott nytt år önskar vi dej!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar