Kokt kolja med äggsås enligt Mannerström och nya Ldir!

kokt kolja

Ja, då har man börjat jobba igen då. Högsommaren verkar ha försvunnit, i alla fall härifrån Göteborg. Hoppas, hoppas att vi kan få till några sköna sommardagar innan hösten kryper på oss! Men, det är i alla fall onsdag och än så länge är jag fortfarande ledig på onsdagar, när Rasmus sedan börjar på dagis så kommer jag börja jobba varje dag men kortare dagar istället, blir skönt!

Förmiddagen spenderade vi på en lekplats här i närheten, även om vi själva har en stor tomt med gungor, sandlåda osv så är det ju kul för barnen att komma till något annat ställe och leka ibland. På vägen blev jag uppringd av UPS som ville komma och lämna ett paket till mig, det var bara till att bestämma träff på vägen, gick jättebra, bra service! I paketet fanns mina efterlängtade Ldir skor!! Som jag har längtat :-) Bestämde mig för ett tag sedan när jag sett dessa skor lite här och var att ett par sådana måste jag bara ha. Hittade dock inga som enligt mig var perfekta i färg och utförande men när jag gick in på Ldir egen hemsida så hittade jag flera stycken som var snygga, dessutom blev totala priset med stövlarna och frakt ändå lite mindre än vad man får betala här i Sverige ;-) Bra va? De är handgjorda från Italien. Vad tycker ni??

ldir

ldir

Ja även om sommaren inte verkar vilja stanna hos oss så gör grillandet det ändå även om vi häromdagen bestämde oss för att göra något annat än att stå vid grillen ;-) Det blev riktig husmanskost efter ett recept från Kokbokshyllan. Kokbokshyllan är en app som finns till Iphone där bland annat Leif Mannerström har en hel del recept. Kokt fisk med äggsås har jag ju gjort förr men denna gången ville jag testa att göra enligt herr Mannerström, så här blev det:

Ingredienser för 6 pers
800 g kolja
ca 1 dl fiskfond (egen eller köpt)
2 lagerblad
ett gäng vitpepparkorn, jag tog kanske 15 st
ett gäng kryddpepparkorn (jag tog inga, hade inte hemma ;-))
Äggsås
6 kokta ägg
50 g smör
3 msk mjöl
2,25 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk 3%
1 knippe persilja
lite citronsaft
vitpeppar
salt

Sätt ugnen på 125 grader. Smöra en ugnsform.
Rensa koljafiléerna och lägg de med den vita sidan neråt. Salta och rulla ihop till fina rullar. Lägg i formen. Slå över fiskfonden, lagerbladen, och vitpepparkornen. Salta lite extra över fisken.

Täck med folie och sätt in i ugnen. Låt den gå tills den blir 50 grader, tog ca 45 min för min ugn.

Under tiden gör du äggsåsen. Skala och hacka äggen. Smält smöret och häll över mjölet, vispa. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp under omrörning. Sjud några minuter och tillsätt sedan lite citronsaft.

Såsen är nu rätt så tjock men tanken är att fiskbuljongen från formen ska i när fisken är klar.

Ta ut fisken och lägg fiskrullarna åt sidan och låt rinna av. Häll i lite av fonden i såsen och rör om, fortsätt tills du fått rätt konsistent. Blanka av med en klick smör. Smaka av med lite vitpeppar och salt.

Ta kastrullen från värmen och rör i äggen och hackad persilja. Servera ihop med fisken och tex kokt potatis och sockerärtor. Mycket gott!!


Kommentarer

  1. ÅÅÅ så gott det låter och snygga skor!!! DU har så många härliga recept tack för all inspiration. Hos mig är det tomatprovning har säkert provat över 30 st nu men lägger ut inläggen lite senare. Ha en fin fin kväll/Gela

    SvaraRadera
  2. Det låter väldigt gott.
    Ja de där skorna har man sett nu lite här och där - vad bra att du fick tag på "dina" skor och till ett bättre pris.
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  3. Ja visst är skorna båda sköna och snygga. Jag kommer helt klart att beställa fler:) Vilken mat du gör, ser så himla gott ut. Nu blev jag hungrig, haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag måste också ha flera, blir nog ett beroende ;-)

      Radera
  4. Tänk, den här rätten, eller rättare sagt torsk med ägg- och persiljesås trodde jag mig avsky efter skolmatsalens misshandel av idéen. Men häromåret bjöd min svärmor mig på den klassiska rätten med pinfärsk öländsk torsk i huvudrollen och det var helt gudomligt gott. Fin kolja kan jag tänka mig går lika bra som torsk. Mums!

    SvaraRadera
  5. Vad fick du betala sammanlagt i kronor och hur lång tid tog det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror ju lite på vilka stövlar man väljer, kostar olika, gå in på deras hemsida och kolla, tror frakten gick på ca 150 kr. Tog 10 dagar ungefär att få dem.

      Radera

Skicka en kommentar