Hjortgryta

Ja, vi fortsätter väl på hjorttemat lite till ;-) Igår så var det dags att testa hjortköttet i en gryta. Jag gjorde på ungefär samma sätt som när jag gör en gryta på vanligt nötkött, dvs så här:

Ingredienser
ca 800 g hjortkött i bitar
1 purjolök
2 st stora morötter
ca 15 små champinjoner
1 gul lök
1 röd lök
2 st vitlöksklyftor
5 dl rött vin
4 dl vatten
ca 4 msk köttfond (jag använde min hemgjorda)
några lagerblad
torkad timjan
salt och peppar
en skvätt körsbärssirap

Börja  med att tärna köttet. Skär morötterna i ½ cm bitar, samma med purjolöken. Dela löken i klyftor och halvera champinjonerna.

Bryn köttet i en stekpanna i omgångar i smör, salta och peppra och lägg över i en gryta. Fortsätt sedan att bryna alla grönsaker, lägg över i grytan.

Tillsätt vin, vatten, lagerblad, timjan, pressa i vitlöksklyftorna och lägg i köttfonden. Låt småkoka under lock ca 1½ timma.

Tillsätt körsbärssirap och rödvinbärs gele, lite mer timjan och kanske mer salt och peppar. Låt koka ytterligare en halvtimma. Servera med ris och kokt broccoli.

Ja, det blir ju definitivt en annorulunda smak med viltkött i grytan. Jättegott! Tyckte det var lite svårare att få köttet riktigt mört, man får nog vara noga med att låta det gå minst 2 timmar i grytan.

Kommentarer