Varmrökt lax i klotgrillen

Glödbädden är klar och enriset åker på.
Varmlökt lax en en riktig favorit för mig men jag köper det inte så ofta tyvärr. Vi bestämde oss häromdagen för att testa att röka laxen själva med hjälp av klotgrillen. Vi började med att tända grillen med briketter på ena sidan och väntade tills det blev en fin grå kolbädd. Under tiden så la jag enriskvistar i blöt och gjorde en blandning av olja och havssalt som jag kletade in laxen med.
Sedan la jag enriset över glöden, på med laxen på den sidan där det inte fanns någon glöd och på med locket. Det ska inte vara över 90 grader varmt i grillen och det var minsann inte så lätt att få den att stanna där kan jag säga ;-). Vi försökte reglera värmen med hjälp av spjällen och det gick hyfsat men nästa gång får det nog bli gasolgrillen, det är mycket lättare att reglera värmen med den.
På med laxbitarna.

Laxen fick ligga på ca 35-40 min och under den tiden så la vi hela tiden på mer enrisgrenar. Laxen blev jättegod och smakade alldeles lagom rökt. Har ni inte testat att röka själv så gör det! :-)
Färdig!

Kommentarer

  1. Imponerande :-) Det måste vi också testa. Älskar varmrökt lax.

    /Nina

    SvaraRadera
  2. Vad coolt! Så häftigt att röka laxen själv.

    SvaraRadera
  3. Har testat att röka älgkött på ungefär samma sätt, blev supergott!

    SvaraRadera
  4. Ska testas!
    Vi brukar röka lax själva i en ABU-rök, men i sommar har vi varit lata och istället köpt färdigrökta varianter från Fogdö-lax.
    Sommarhälsar fröken Dill från Roslagen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar