Surdegsbröd med lin- och solrosfrön

surdegsbröd

Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan. Har en Kitchen Aid sedan tidigare men Ankarsrum tar ju betydligt större degar så när jag bakar bröd kommer jag nog att använda mig av den. Detta receptet gav mig 3 bröd, två lite mindre och ett större. Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott!! Så här gjorde jag....

Ingredienser
16 dl vetemjöl (ekologiskt)
2½ dl grahamsmjöl
2½ dl vetesurdeg
7 dl vatten
ca 1/3 pkt jäst
1½ msk havssalt
1½ dl solrosfrön
2 dl linfrön

Börja med att lösa upp jästen i vattnet i degbunken. Blanda i surdegen. Blanda nu i mjölet lite i taget medans maskinen går. Kör ca 10 min.

Tillsätt saltet och kör 5 min till. Tillsätt sedan alla fröna och blanda ihop.

Låt degen jäsa i degbunken i ca 1½ timma. Använder du pizza/bröd sten som jag gör så lägg upp bröden på den medföljande plåten, mjöla först och låt jäsa medans ugnen blir varm. Lägg in stenen och värm ugnen till 250 grader.

Lägg in plåten med bröden, sänk ugnen till 220 grader och släng in ca 1 dl vatten i botten av ugnen (ger en krispig yta på bröden). Grädda i ca 35 minuter.

Ja, brödet blev jättegott och assistenten funkade hur bra som helst!!

Kommentarer

  1. När ska surdegen hällas i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men! Där ser man, det hade jag glömt :-) Har uppdaterat nu ;-)

      Radera

Skicka en kommentar