Jordgubbstårta och chokladpavlova

I tisdags fyllde våran dotter 5 år och det firades hela helgen. I lördags var det kalas för tjocka släkten och givetvis var ju tårtan självklar. Får min dotter välja tårta (och det får hon ju) så blir det alltid jordgubbstårta, likaså denna gången. Jag körde på den som jag brukar göra. Botten består av bland annat daim och den är så supergod i sig så den kan man göra utan att göra själva fyllningen som ska vara över. Receptet hittar ni här.

Födelsedagsbarnet!
Min syster som är glutenintolerant fick en egen specialgjord tårta som också den blev riktigt god, en chokladpavlova efter recept ifrån Leila. Detta var faktiskt första gången jag gjorde en marängtårta. Lyckades inte riktigt bra med botten vilket jag nu har förstått beror på att jag inte lät den stå inne tillräckligt länge i ugnen ;-) Så här ska man göra:

Ingredienser för ca 5 port
3 st äggvitor
2½ dl strösocker
1/4 st citron, saften
1½ msk kakao
25 g mandelspån

Topping:
2½ dl vispgrädde
1½ dl grekisk/turkisk yoghurt
1½ msk florsocker
färska jordgubbar

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.

Skeda ut marängen på en plåt med bakplåtspapper som en tårtbotten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1½ timma. Den ska vara lite seg i mitten.

Vispa grädden och blanda den med yoghurten och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.

Dekorera med jordgubbarna.
Chokladpavlova med jordgubbar.

Kommentarer

  1. Pavlova är min favorit sommartårta, just för att det blir så gott med färska bär på.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar