Moules marinières


Jag älskar skaldjur av alla dess slag. Kräftor, hummer, krabba, räkor, ostron, ja allt är ju så gott. Något som är fantastiskt gott är färska blåmusslor. Det är ju förstås skillnad som natt och dag mellan burkmusslor och färska musslor. Det är dessutom inte speciellt dyrt med ett nät blåmusslor.

Viktigt när man tillagar musslor är ju att man inte använder döda musslor. Och hur vet man vilka som lever och vilka som är döda då? Jo, innan du kokar dom så ska du ta bort dom som inte är stängda. Knacka sedan på  musslan, stänger den sig så kan du lägga tillbaka dom till dom stängda men stänger den sig inte så ska den kastas. När du sedan har kokat musslorna så är det tvärtom, dom som inte har öppnat sig ska slängas.

Musslor är ju väldigt gott att ha i tex fisksoppa men den här gången fick dom bli ensamrätt här hemma, nämligen Moules marinières som är vinkokta musslor. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 kilo färska musslor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2,5 dl torrt vitt vin
1 tsk mjöl
1 dl hackad persilja
färsk rosmarin

Finhacka gul och vit lök. Fräs i smör en stor kastrull tillsammans med lite finhackad rosmarin i några minuter och strö sedan i mjölet och rör om. Tillsätt vin och koka upp på högsta värme. Lägg i musslorna och stormkoka tills de öppnat sig ca 4 minuter. Tillsätt den hackade persiljan och rör runt. Servera i skålar med en bit bröd och ett gott vitt vin.

Kommentarer

  1. Detta är något av det godaste jag vet! Köper ibland ett nät och så frossar vi. Såå gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar