Hallonsorbet och chokladglass med salmiak


Eftersom jag precis opererat bort mina mandlar så blir det mycket glass för min del och eftersom jag är känslig för laktos och jag inte tycker det finns speciellt god laktosfri glass ute i affären så blir det till att göra sin egen. Båda dom här glassarna gjorde jag innan jag åkte in till sjukhuset vilket ju var tur eftersom det inte finns mycket kraft till att blanda till glassmet nu ;-)

Jag gjorde en hallonsorbet och en chokladglass och så här gjorde jag:


Hallonsorbet
1 pkt frysta ekologiska hallon
1 dl socker
1 dl vatten
3 st äggvitor
1 msk socker

Börja med att koka ihop vatten och socker till en lag, låt svalna. Mosa hallonen genonom en sil så du får bort kärnorna. Blanda ihop med sockerlagen. Häll blandningen i en låda och frys i ca 1 timme.

Vipsa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och vispa lite till,
blanda med bärmoset. Kör i glassmaskinen ca 30-40 min och frys sedan in.


Chokladglass
100 g mjölkchoklad
3 äggulor
1 dl socker
½ vaniljstång
2 dl mjölk (jag använder laktosfri)
2 dl vispgrädde (även här laktosfri)
½ paket salmiakchoklad

Börja med att vispa äggulor och socker. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt äggblandningen och värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen blivit tjock.

Hacka mjölkchokladen och häll mjölkblandningen över så chokladen smälter. Låt nu allt svalna i tex ett vattenbad. Häll sedan blandningen i en glassmaskin och kör ca 40 min. Hacka salmiakchokladen och häll i dom i blandningen sista sekunderna. Ner med blandningen i en bytta och och in i frysen någon timme.

Kommentarer

  1. perfekt med glassrecept för min del, jag köpte en glassmaskin i fredags! :) sorbet är en stor favorit i det här hemmet, kan jag lova.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar