Lingon- och medelhavssill


Jag brukar faktiskt aldrig göra egen sill utan köper för det mesta färdig, tex Klädesholmens sill som är min favorit. Nu har jag för första gången testat att göra egen inlagd sill. Jag valde att göra en lingonsill och en medelhavssill. Jag använde mig av 5-minuter sill vilket ju gör det hela väldigt smidigt och snabbt.

lingonsill

Lingonsill
1 burk 5-minuters sill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl råsocker
8 svartpepparkorn
1 dl rårörda lingon
1 röd lök

Börja med att hälla av vattnet från sillen. Blanda vitvinsvinäger, vatten, råsocker och krossade pepparkorn i en kastrull. Låt koka upp, koka tills sockret har smält. Blanda i lingon och tunt skivad röd lök. Låt svalna.

Lägg sillen i tex en glasburk, häll över lagen, klar att äta efter några timmar i kylen.

medelhavssill

Medelhavssill
1 burk 5-minuters sill
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
8 st soltorkade tomater
8 st oliver
1 röd lök
torkad oregano
svartpeppar

Börja med att hälla av sillen. Hacka soltorkade tomater, oliver och röd lök fint.

Blanda ihop creme fraiche med majonäs, lägg i tomater, oliver och löken. Krydda med ca 2 tsk torkad oregano och några varv med pepparkvarnen. Blanda i sillen och häll över i lämplig burk.

GP tipsar Jonas ifrån restaurangen Salt och Sill att sprit är en mycket bra smaksättare till sill. Kanske något att testa nästa gång.....

Gör ni andra eran egen sill eller köper ni färdig?? Någon favoritsort??

Kommentarer

  1. Vi har just lagt upp alla sillsorter vi gjort i dagens inlägg, ja vi har lagt upp fotona och recepten alltså, inte sillarna...:) Vi är båda sillälskare av stora mått och hemma hos Ankis föräldrar fanns det förr om jularna i runda slängar 20 olika sorter.
    Den där lingonsillen passar oss perfekt i smaken, får kanske bli årets nykomling på julbordet.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar bara göra löksill, denna enda sill jag äter. http://www.annsann.com/2008/12/22/loksill/

    Har testat vitlökssill och senapssill en gång och det kan hända att jag gör de två sorterna i år igen. Gillar inte konsistensen på köpt sill i glasburk men kanske det är bättre konsitens på Klädesholmens sill? Tycker det blir läskigt om den är för sladdrig.

    SvaraRadera
  3. förra året gjorde jag 3 olika sorter av sill från icas tidning buffé. väldigt gott. även mina syskon som inte gillar sill älskade det:) så jag ska göra det iår igen till dagen innan julafton.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar