Äppelmuffins med crumble



Nu i dessa äppeltider så gäller det att komma på vad man ska göra med alla äpplen man har och dom här muffinsarna är ett utmärkt förslag. Recepet kommer ifrån Leila från början och jag gjorde dom för första gången förra året.

Det är rätt så många moment med dom men det är det absolut värt, dom är verkligen supergoda!! Testa, du lär inte bli besviken :-)

Ingredienser muffinssmet:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel

Smuldeg:
40 g kallt smör
1 dl havregryn
½ dl vetemjöl
½ dl strösocker

Gör så här:

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.


Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.


Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Blir ca 18 st små muffins.

Kommentarer