Olivbröd på surdeg


Jag gjorde en ny surdeg häromdagen, receptet var ifrån Leilas senaste kokbok "One more slice" och så är även det första brödet som jag gjorde av surdegen.

Ingredienser för 1 bröd
10 g färsk jäst
3½ dl ljummet vatten
1 msk salt
½ dl olivolja
1 tsk ljus sirap
1½ dl surdeg av vete
1½ dl durumvete
7-8 dl vetemjöl special
100 g urkärnade oliver

Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt salt, sirap, olivolja och surdegen, blanda runt. Tillsätt durumvetet och sedan vetemjölet lite i taget. Kör i maskin eller använd elvispens degkrokar i ca 10 min.

Hacka oliverna grovt och blanda in dom i degen.

Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakdug i ca 2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord, degen är rätt så klibbig så använd mycket mjöl på bordet. Forma till ett runt bröd och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper eller om du har en bak/pizzasten med tillhörande plåt så lägger du den på den plåten. Låt jäsa ytterligare ca 1½ timme.



Sätt ugnen på 250 grader. Jag använde mig av en bak/pizzasten så den la jag in samtidigt som jag satte på ugnen.

Snitta brödet med en vass kniv och sätt in plåten i mitten av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en fin krispig yta. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ca 35 min.

Det här brödet är nog det bästa surdegsbrödet jag gjort. Det blev verkligen jättegott och trots att det är rätt så mycket jobb med att göra ett surdegsbröd så tycker jag absolut att det är värt det!!

Kommentarer

  1. Ser jättegott ut och visst är det så att det blir bättre med surdeg. Jag gjorde surdeg från tidningen Baka men russin och honung och det blev fantastiskt gott bröd! :)

    SvaraRadera
  2. Vilket stort och fint bröd du fick. Måste ge surdeg en ny chans. Kanske ska testa med lite jäst som du.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar