Grillad pizza - både "vanlig" och glutenfri

Hej hopp vänner! Har ni semester?? Ni är så himla tysta, ja till och  med tystare än vanligt ;-) Släng gärna in en kommentar så jag vet att ni lever och ja, även ni som jag känner privat får gärna kommentera, jag vet ju att ni läser ;-)

Härom dagen gjorde jag pizza på grillen för första gången. För er som inte vet så äter jag själv inget gluten, jag kör lågkolhydratkost vilket innebär att jag fick göra en glutenfri pizza och en vanlig till resten av familjen. Jag testade ett helt nytt recept på glutenfri pizza, inte alls lågkolhydrat faktiskt men ibland gör även jag avhopp ;-) Är du ute efter pizzabottnar som är låga på kolhydrater så kika HÄR och HÄR.

Pizza "in the making". 
Den "vanliga" pizzan blir ju mycket snyggare än den glutenfria men i mitt tycke blev det inget större skillnad på smaken. Den glutenfria blev jättegod!

När man gör pizza på grillen så är det viktigt att man får upp en väldigt hög värme, gärna upp mot 300 grader och högre. Jag lyckades faktiskt inte med detta själv denna gången så jag fick helt enkelt köra pizzorna lite längre tid men det optimala (vilket jag givetvis ska lyckas med nästa gång) är hög värme och inte mer än 6-8 min i grillen. En pizzasten är givetvis ett måste och jag använde en avlång variant, finns ju också givetvis en rund. Så här gjorde jag:

Ingredienser vanlig pizzadeg (räcker för 2-3 stora pizzor)
12 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special

Blanda jästen och vattnet i din köksmaskin. Tillsätt socker, salt och olivolja och blanda. Tillsätt durumvetemjölet och sätt igång din maskin. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och kör sammanlagt ca 10 min i maskinen. Pudra över mjöl och ställ för jäsning i ca 1 timme.

Här har den vanliga pizzan gått ca 3 min, halvklar alltså.


Ingredienser glutenfri pizza (räcker för 2-3 stora pizzor)
10 g jäst
400 g ljummet vatten
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g maizena
1 tsk salt
1 msk olivola
15 g fiberhusk

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Det blir en klibbig deg, häll över lite majsmjöl och lägg för jäsning minst 1 timme.

Det här receptet kommer ifrån boken "Nytt bröd - baka gott utan gluten" med lite ändring från mig, jag lade till olivolja och valde ljummet vatten eftersom jag inte ville jäsa i 2 timmar som grundreceptet säger ;-)

Ingredienser tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk kräm av soltorkade tomater (går att utesluta)
2 msk tomatpuré
torkad oregano
salt och peppar
1 msk balsamvinäger

Hacka lökarna och fräs i olivolja, tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra, gärna över en timme för ultimata smaker.

Sedan är det dags för själva grillningen då. Tänd briketterna, fördela dom i en ring i din klotgrill, längs med kanterna, det ska vara tomt i mitten. På med gallret och sedan stenen. På med locket och låt det bli varmt, som sagt var, gärna över 300 grader. Under tiden bakar du ut pizzorna.

Ta fram en skärbräda och lägg på ett bakplåtspapper. Baka ut pizzan och fördela alla ingredienser. Jag hade tomatsås, riven mozzarella, lite kyckling från gårdagens middag, paprika, tomater och lufttorkad skinka + oregano. Lägg pizzan med bakplåtspappret på grillstenen, på med locket ca 3 min. Öppna locket och lyft lite på pizzan samtidigt som du drar bort pappret. Kör i ca 5 min till.

Jag serverade min pizza med egengjord pesto och egenodla ruccola och såklart....ett glas rött :-)

Nu ska jag fortsätta njuta av min semester! Grill on!

grillad pizza
"Vanlig" pizza färdig!


glutenfri pizza
Min glutenfria pizza är klar!



Kommentarer

  1. Hejhej!

    Här kommer ett livstecken från ett regnigt Södermanland. Lite sol någon gång ibland under veckan men mest ösregn dag som natt. Jag hoppas ni har lite bättre väder på Västkusten!

    Vad goda pizzorna såg ut! Jag hoppas de smakade gott!

    Hälsningar från Södermanland

    SvaraRadera

Skicka en kommentar