BBQ-grillad fylld porchetta med sötpotatis och tzatziki på Webern

vitsippor
Ursäkta kass mobilbild men man kan ju inte låta bli att fota dessa finingar ;-)

Nu har vi verkligen våren här i stan, så himla skönt och man blir ju så glad varje gång vitsipporna dyker upp där i skogen. Har en jättefin lagom skogspromenad utanför mitt jobb som jag brukar promenera genom på lunchen ibland och nu i dessa vitsippstider så är där helt fantastiskt!

Ja, nu när det blir varmare så åker väl fler och fler grillar fram kan jag gissa (min står ju ute året runt som ni säkert vet) och då vill jag gärna tipsa er om en jättegod rätt som jag gjorde nu i påskhelgen nämligen porchetta. En bit fläskkarré som man skär upp tunt så det blir en avlång bit som man sedan fyller med diverse godsaker. Såg ett recept i senaste Allt om mat som jag blev inspirerad av så detta är en variant men jag kör givetvis min stek på grillen ;-)

Ingredienser
en bit fläskkarré
salt och peppar
300-400 g fläskfärs
en stor bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk äppelcidervinäger
2 msk kräm av soltorkade tomater
torkad oregano
torkad timjan
torkad salvia
Börja med att skära upp karrén så den fälls ut två gånger (se bild). Salta och peppra runt om.
 
fylld porchetta
Här har jag täckt karrén med fläskfärsblandningen och nu återstår rullningen.

Hacka lökarna och fräs på i smör eller olja några minuter, tillsätt äppelcidervinäger och dom torkade kryddorna. Fräs på litegrann och låt sedan svalna.

Blanda ihop med färsen och krämen av soltorkade tomater. Bred blandningen över köttet i ett jämnt lager. Rulla ihop karrén och knyt om med bindgarn.

Lite extra salt och peppar på efter att bindningen är klar.

Förbered grillen för indirekt grillning. Ge först köttet lite färg runtom lägg den sedan vid sidan om så den blir indirekt grillad. Släng på lite rökflis, jag körde med pecan och lägg på locket. Försök hålla mellan 120-130 grader och kör tills köttet blir ca 65 grader. Tar ca 2½ timme. Ta ut köttet och låt vila i folie medans du lägger på en klase körsbärstomater och ger dom lite färg på grillen.

grillad porchetta
Härlig färg av rökningen.

Skär upp köttet i skivor och servera till ugnsrostade sötpotatisar och tzatziki. Recept på min otroligt goda tzatziki hittar du HÄR.

Har du tagit fram grillen ännu? Berätta gärna vad du brukar grilla, behöver nya tips!!

bbq-grillad porchetta

porchetta di fano

Porchetta, sötpotatis, tomater och tzatziki.



Kommentarer