Örtskola med SPISA och Paul Svensson

Stora tydliga bokstäver ska få kunden att hitta rätt krydda direkt.
Igår var jag på en kul grej! Jag blev inbjuden av Spot and Tell tillsammans med några andra bloggare till ett event med SPISA. Själva eventet höll till på Way Cup, ett café här i Göteborg. Ni känner ju säkert till Santa Marias färska ekologiska kryddor som finns i alla matvaruaffärer. Dom här kryddorna har nu  bytt varumärke till SPISA, givetvis fortfarande ekologiska. Utseendet på påsen har dock förändrats. Dom är färgglada och det står en stor bokstav på varje förpackning, B för basilika osv. Tydligt och enkelt att hitta det man söker efter.  

spisa ekologiska kryddor

Med på eventet var stjärnkocken Paul Svensson som stod för matlagningen. Vi blev bjudna på flera smårätter som allihopa var kryddade med dom goda färska ekologiska kryddorna. Alltihop var fantastiskt gott, han har sinne för smaksättning den där Paul ;-)

Kvällen inleddes med en grön välkomstdrink som jag tyvärr glömde ta kort på (!) och två aptitretare i form av en liten potatis med en matjesill på toppen, kryddad med senap, dill och gräslök och även en råbiff, kryddad med lök, kapris, rosmarin och buskkrasse. Mycket goda båda två.

 
Paul förbereder faten.


 
Jerry och Gertrud
Sedan fick vi sätta oss till bords och där berättade Jerry  Orrebacken ifrån SPISA om deras kryddor, hur produktionen och odlingen går till mm. Jätteintressant för en odlingsfantast som jag själv. Sedan tog örtexperten Gertrud Mark över som berättade om flera av örterna, dess användningsområde, historian, tips osv. Efter varje örtpresentation så kom det in en rätt tillagad av Paul som han presenterade och berättade lite mer om.
Paul presenterar en av rätterna. Ylva var värdinna för kvällen, kul att träffas igen!
 
De rätter vi fick smaka på var:
 
Rimmad torsk med bönor och ärtor som var kryddad med mynta.
 
 
Sedan fick vi in en skål med ett ägg i botten, över detta låg det svamp (osäker på vilken, kanske trattisar?) kryddad med rostad lök, lakritsrot, dragon och persilja.
 
 
Sedan kom min favorit, fläsksida med persiljerötter, senap, persilja och lagerblad.
 
 
Nu började man bli lite mätt men då kom nästa rätt in ;-) kyckling med morötter, ingefära, thaibasilika och koriander. Så himla gott det med!


 
Lite grillat skulle det bli också, nämligen grillad gemsallad som serverades med en päronkräm, blåmögelost, koriander och mynta.


Till avslutning blev det en efterrätt som satt perfekt, tunna äppleskivor i smördeg, kryddad med citronmeliss och fänkålsdill.





Vi avslutade med ett litet örtquiz med frågor baserade på det som vi fått höra under kvällen som jag gick å vann J. När det sedan var dags för hemgång så fick vi med oss en goodiebag i form av kryddor (givetvis) så nu blir det till att laga mat med dessa godingar.

Tack SPISA, Spot and Tell och givetvis Paul Svensson för en trevlig kväll med fantastisk mat och också kul att träffa massa bloggkollegor! :-)


Vi ni se fler bilder från eventet så finns det massor på Instagram under hashtagen: #spisaörter




Kommentarer

  1. Åh ja, den menyn känner vi igen från när vi var på träffen i Malmö och efterrätten glömmer vi verkligen inte i första taget! Kryddorna stod otroligt länge, gräslöken kastade vi ut för bara någon vecka sedan!

    SvaraRadera
  2. Vilken trevlig kväll! Synd att jag inte kunde vara med. Hoppas det anordnas fler matglada event snart så jag får tillfälle att vara med! :)

    SvaraRadera
  3. Vilka fina bilder du tog och vilken trevlig kväll vi hade :)
    Hoppas du haft en fin helg!
    Linda

    SvaraRadera

Skicka en kommentar