Glutenfritt vörtbröd (LCHF)


Lovade ju er receptet på vörtbrödet jag bakade tidigare i förmiddags. Receptet hittade jag inne hos Åse som har bloggen 56kilo.se där man för övrigt hittar massor med olika lågkolhydratrecept. Jag hade inte vörtkryddorna som hon använde sig utav utan tog egna dvs ingefära, kardemumma, pomeransskal och nejlika. Så här gör man:

Ingredienser
4 dl mandelmjöl (jag tog 3½ dl mandelmjöl + ½ dl kokosmjöl)
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
6 ägg
125 g smör
5 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1½ msk pomeransskal
2 tsk malda nejlikor
1 msk stött anis och fänkål (detta hade jag inte och uteslöt därför men det funkade fint ändå)
2 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen pösiga i en assistent.
Blanda ihop de torra ingredienserna.

Smält smöret och vispa ner det och yoghurten i äggen. Tillsätt sedan alla torra ingredienser.

Låt stå och svälla i 10 minuter. Under tiden tar du en avlång ugnsform och lägger i bakplåtspapper. För att pappret ska forma sig efter formen lite bättre brukar jag knyckla ihop det mellan händerna och tillsätta några droppar vatten, sedan så blir det lite böjligare ;-)

Lägg smeten i formen, in i ugnen ca 60 min. Innertemperaturen ska vara 90 grader. Låt sedan svalna.

Avnjutes bäst med en klick majonäs, en skiva julskinka och lite lite senap :-)

P.S Ni vet väl att Mat och Odla även finns på Facebook. Gilla min sida där så ser ni så fort jag har uppdaterat bloggen!




Kommentarer