Gratinerad torsk med tomater och kapris

gratinerad torsk

Måndag igen (helgen gick alldeles för fort!) och dags för ett snabblagat fiskrecept. Det här receptet kommer ifrån Paolo Roberto (nej, det är inget pastarecept ;-) ). Jag såg när han tillagade detta på Nyhetsmorgon härom dagen. Såg gott ut och framför allt snabblagat vilket det var. Gott också när man har egna tomater att tillgå och även kryddorna förstås. Jag har ändrat lite grann i receptet förstås :-) Barnen fick ris till och vi vuxna tog bara en enkel sallad till.

Ingredienser
ca 800 g torsk
1 dl mandelmjöl (Paolo använde ströbröd)
en pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad basilika
2 msk timjan
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
salt och peppar
vatten och salt
400 g körsbärstomater
5 sardellfileer (jag hade inte detta så jag hoppade helt enkelt över dom)
2 msk kapris
2 msk finhackad persilja
en näve oliver
salt och peppar
3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ½ dl salt med ½ l vatten, rör runt tills saltet har löst upp sig. Lägg i fisken och låt ligga och dra ca 15 min. Ta upp fisken och skölj av och torka torrt. Lägg fisken i en ugnsform och släng in i ugnen 5 min. Häll sedan av det vattnet som blivit i formen. Detta momentet kan också hoppas över om man inte har tid men det gör fisken lite fastare.

Häll mandelmjölket i en skål och tillsätt vitlöken, basilika, timjan och riven parmesanost, rör runt och häll över olivoljan och rör runt.

Salta och peppra fisken och fördela sedan röran över i ett jämnt lager. Ringla lite olivolja över.

Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg i en skål, tillsätt kapris, oliver, hackad persilja, ev sardeller, salt och peppar. Fördela runt om fisken i formen.

In i ugnen ca 15-20 min, lite beroende på hur tjock fisk du har.
Servera med sallad eller annat lämpligt tillbehör.



Kommentarer