Skörd av spetskål och tips om supergod krydda från Santa Maria

spetskål

Jag har skördat spetskål! Inte hos mig själv dock...har gett upp odling av kål eftersom jag alltid får mängder av kålfjärilslarver och jag har ingen lust att tampas med dem :-( Jag har tidigare berättat om Bärby självplock som inte ligger så långt ifrån där jag bor. Framför allt så brukar jag plocka jordgubbar där men de odlar också massor med andra saker. Bland annat mycket kålsorter, blomkål, broccoli, vitkål, spetskål, grönkål, ja, det mesta inom kålvärlden ;-) Billigt är det också. Ett huvud av spetskål kostade 7 kr sist jag var där!

Vad gör man då av kål? Jag som kör lågkolhydratkost använder mig mycket av kål. En favoriträtt är vitkålsgratäng som både jag och sambon tycker är supergod!

Ingredienser för 4 portioner
500 g vitkål eller spetskål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk cacao/chili från Santa Maria (eller någon annan kryddblandning)
salt och peppar
2 dl vispgrädde
riven ost

Börja med att skiva ner vitkålen i mindre bitar. Hacka löken. Stek vitkål och lök i smör i en stekpanna tills det börjar bli mjukt. Pressa i vitlöksklyftorna och kryddorna. Tillsätt grädden och låt småkoka en stund.

Häll över allt i en smörad ugnsform. Riv över ost i ett lagom tjockt lager. In i ugnen på 225 grader ca 15 min eller tills den fått fin färg.

vitkålsgratäng lchf

Till den här gratängen grillade jag på lite kycklingdelar som jag rubbat in med Santa Marias cacao/chili krydda. Har ni inte testat den så gör det! Blir så himla god smak på kött, kyckling och ja...även grönsaker som i vitkålsgratängen. Den innehåller lite socker så för er som kör strikt lchf är den nog inget bra ;-)

Vad har ni för favoritkryddblandningar??? Tips tack!

Kommentarer

  1. Tänkte precis gratulera till den fina kålskörden, men såg att du liksom jag har för mycket ohyra för den sortens grönsaker. Hos mig är både kålfjärilar och jordloppor problem. Bra kryddtips! Själva har vi frossat i den goda Limepepparn nu i sommar, inte dum den heller!

    SvaraRadera
  2. Har fortfarande inte varit på Bärby. Undrar när jag ska ta mig dit?! Är så trött på butikernas grönsaksdiskar med dålig kvalité och överpriser.
    Spännande kryddblandning. Dålig på att köpa kryddblandningar då jag ofta tröttnar och får slänga allt tillslut....

    SvaraRadera
  3. Kål älskar vi alla olika sorter av och tillagad på alla möjliga vis. Speskål är gott att klyfta och ugnsgratinera med smak av apelsin eller citron som tillbehör till kyckling eller fisk.
    Jag använder inte så mycket kryddblandningar eftersom de flesta innehåller mest salt och även ibland en del tillsatser.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar