Grönsakslåda med haricot verts, squash och tomater

Tian
Min nya fina lila ugnsform ifrån Gerbera, älskar deras porslin!
Till de egengjorda korvarna jag gjorde häromdagen så blev det en grönsakslåda. Det är ju inte första gången jag bloggat om tian som ju grönsakslådan kallas i Frankrike. Jag har gjort en tian med enbart haricot verts och till "Grönare högtider" vid midsommar så gjorde jag ju en med squash och sparris. Grunden är det samma men det som är så bra är ju att man kan ta de grönsakerna man har tillgång till just för tillfället som tex broccoli, blomkål, lök, pumpa. Ja, endast fantasin sätter gränser ;-)

Denna gången blev det haricot verts, squash och tomat i lådan.  Det blir så himla god smak på grönsakerna, tillsätt gärna mera örter och ännu mera vitlök om du vill det. Varför inte slänga in några oliver och kanske fetaost i formen också ;-)

Ingredienser för 6-7 personer
400 g haricot verts
1 st stor squash
2 st stora tomater
3 msk olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
1 burk krossade tomater
5 ägg
1 dl riven västerbottensost eller liknande ost
½ dl strimblad basilika
½ dl hackad bladpersilja
salt och peppar

Börja  med att repa de gröna bönorna, dela om dom är väldigt långa. Förväll bönorna i saltat vatten i ca 2-3 min, spola med kallt vatten och låt rinna av. Skiva squashen i halvmånar och stek på någon minut.

 Skala och hacka lökarna, fräs 4-5  min i olivoljan i en stekpanna på ganska svag värme. Häll i tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sedan koka utan lock tills det mesta av vätskan har kokat bort, ca 10 min. Rör om då och då. Låt svalna litegrann.

Vispa ihop äggen med den rivna osten, basilika och persilja. Blanda sedan i det med tomatröran. Vänd till sist ner bönorna och squashen. Häll det hela i en smord ugnsform, skiva upp tomaterna och fördela på toppen. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min eller tills äggsmeten har stannat.

grönsakslåda tian

Kommentarer

  1. Vad gott!! Fick med mig lite zucchini från mamsen som jag behöver trolla med. Gillar gratänger som går att variera och dessutom är perfekt i matlådan...

    SvaraRadera
  2. Så gott detta låter, ska jag testa fast göra om receptet litegrann :) Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  3. Det här ska absolut testas, kanske som tillbehör till en beercan chicken kanske? :P

    SvaraRadera

Skicka en kommentar