Gott fröbröd utan mjöl


Ja, man kan tycka vad man vill om LCHF-dieten, att det inte är bra att utesluta kolhydrater, att det är alldeles för mycket fett osv osv. Jag har kört på nu i ca 6 veckor, tyvärr inte gått ner speciellt mycket (2½ kg), vilket tydligen kan bero på massa olika saker, sömnbrist tex och det ska gudarna veta, att det har jag! Men, det stora plusset tycker jag är att mitt sötsug är borta. Jag har alltid varit en riktig sockergris, älskar lakrits och choklad men det suget är faktiskt borta. Det jag har ätit i godisväg dessa veckor är mörk choklad, alltså choklad över 70%. Sedan har jag inte följt dieten till punkt och pricka, tex gör jag mig ibland en smoothie med banan och söta frukter ska man ju tydligen inte äta men jag vill inte att det ska bli extremt, då tröttnar jag bara. Den stora skillnaden är att jag inte äter potatis, pasta eller ris och man blir faktiskt mycket "skönare" mätt efter en måltid utan kolisarna, inte så tung i magen.


En annan sak jag tagit bort är brödet....det är nog det jag saknar mest faktiskt, bröd är gott, helst mitt surdegsbröd. Men, jag har hittat en hyfsat bra ersättare i ett fröbröd som jag hittade på bloggen 56 kg. Inget mjöl utan istället massa ägg, fröer och fiberhusk. Blev faktiskt riktigt gott, testa om ni vågar och vill!! Jag har modifierat litegrann, bland annat dubblade jag receptet för jag tyckte brödet blev lite väl litet, här kommer min version:

Ingredienser 
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1 dl kruskakli
4 msk linfrön
1½ dl riven lagrad ost
8 ägg
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
lite tranbär, ca ½ dl
pumpafrön till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i en het stekpanna någon minut tills dom får lite färg. Mal sesamfrön och solroskärnorna i en mixer.

Vispa äggen riktigt pösigt under tiden som du blandar ihop kruskakli med linfrön, bär, osten, fröerna, fiberhusk, salt och bakpulver. Blanda sedan ihop med de vispade äggen och låt stå några minuter.

Klä en liten avlång brödform med bakplåtspapper och häll degen i, toppa med pumpafrön. In i ugnen ca 20 minuter.


P.S Lämna gärna kommentarer till mina inlägg, det har blivit väldigt dåligt med det sista tiden!! Mycket roligare att blogga om man får lite respons......

Kommentarer

  1. Upplever du att det här brödet blir "blött" Kan tycka det med LCHF-bröd annars .....

    SvaraRadera
  2. Tanja: nej, inte alls, det blir typ som "filmjölksbröd" om du gjort sådant...

    SvaraRadera
  3. Jag e väl lite skeptiskt mot bröd med ägg och utan mjöl ;) så ja vet inte riktigt om jag vågar prova, fast egentligen borde jag prova baka istället för att gissa :)

    SvaraRadera
  4. Jag körde LCHF för 1,5 år sedan men gick över till GI eftersom jag gick ner väldigt långsamt och väldigt lite, och sedan gick jag upp allt igen. Med GI gick jag ner mer. Men det bästa var nog lugnet i kroppen, inga sockertoppar och dalar, och att sötsuget försvann.

    Nu försöker jag komma igen matmässigt efter två, på varandra direkt följande, magoperationer med komplikationer, så nu blir det dessvärre till att lära kroppen att äta och hantera all sorts mat, så nu är kolhydraterna tillbaka. Inte läge för dieter eller situps just nu ... :-/

    Brödet såg förresten gott ut. Ska nog prova för jag har massor av olika fröer i skafferiet. :-)

    SvaraRadera
  5. Oj, duktigt! Jag hade aldrig fixat LCHF, men jag tycker iofs inte heller att kolhydrater ställer till det så mycket för mig. Allt med måtta är mitt motto. Men heja dig, hoppas att du hittar en bra balans med det!

    Spännande med brödet dock, har en kollega som kommer att älskar det här! :=)

    Hoppas allt är fint annars!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar