Första brödet avklarat - Rostbröd

Som jag berättade i ett tidigare inlägg så fick jag boken "Enklare bröd" i julklapp och idag så gjorde jag första receptet därifrån. Det är ett rostbröd baserat på vetemjöl och olika fröer. Väldigt enkelt att baka och väldigt gott också såklart! Så här gjorde jag.

Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
6½ dl (390 g) vetemjöl special
1½ tsk salt
½ dl solroskärnor
1 msk linfrön
1 msk sesamfrön
+ extra fröer till utbakningen

På kvällen börjar du  med att blanda ihop alla ingredienserna. Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande, blanda väl. Plasta in bunken och ställ på ett varmt ställer under natten 8-10 timmar.

Så här såg min deg ut på morgonen, bubblig och fin!
På morgonen så börjar du med att hälla ut lite olika fröer på ett bakbord, ungefär likamycket som du hade i degen, här valde jag även att lägga till pumpakärnor. Skrapa ut degen över fröna och forma degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen en gång på mitten så de nya fröna hamnar på utsidan.
Smöra en brödform och stjälp i degen i den. Täck med en handduk och låt jäsa 1 timma. I god tid innan brödet jäst färdigt så sätter du ugnen på 250 grader, ställ en oöm plåt i botten och ett galler i mitten. När brödet jäst färdigt så ställer du in formen på gallret, slänger in några isbitar på plåten och kör i 15 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och kör ytterligare 20 min. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på ett galler. Skiva upp, rosta och njut!!
Färdigt att avnjutas!

Kommentarer

  1. Det där brödet såg underbart gott ut! Vilken trevlig blogg du har:)

    SvaraRadera
  2. Testade en fusk-surdegsbaguette i helgen som nog var från den boken. Så gott. Även detta brödet ser smarrigt ut. Något liknande. Får nog hålla utkik efter boken!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar