Hjortfärsbiffar med kantarellsås

Idag var min första dag på min föräldrraledighet. Jobbade sista dagen igår. Ska bli riktigt skönt att kunna ta det lugnt dom sista tre veckorna innan det är dags att föda :-) Har inte haft någon ork alls till att sköta om bloggen den sista tiden men nu kanske jag får lite mer ork och lust till att laga mat när jag inte behöver jobba längre.

Häromdagen köpte jag lite hjortkött ifrån min jobbarkompis. Har aldrig själv tillagat något med hjort innan så jag var ju lite spänd på hur det skulle smaka. Jag märkte direkt att köttet doftade annorlunda än tex nötkött, det var en mycket starkare doft. Jag bestämde mig för att testa färsen först och göra biffar. Grunden till färsen är samma som vanliga nötfärsbiffar men jag la till lite lingonsylt och även en viltkrydda som man hittar här. Så här gjorde jag....

Ingredienser
1 kg hjortfärs
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk ströbröd
ca 1½ dl matlagningsgrädde
1 ägg
ca 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
salt och peppar
lite torkad timjan
viltkrydda (älgskogslek)

Blanda ströbröd och matlagningsgrädden i en skål. Hacka den gula löken fint och lägg i skålen. Tillsätt resterande ingredienser och blanda om, görs bäst med händerna :-)

Forma till biffar och stek i smör.

Servera med kantarellsås och kokt potatis.

Biffarna blev riktigt goda, vilken smak det blev, testa nästa gång ni har hjortfärs hemma!

Kommentarer