Tian - provensalisk grönsakslåda med bönor

Just nu har jag verkligen ett överflöd av haricots verts bönor, både den lila sorten och vanliga gröna, högväxande som lågväxande. Enda problemet är att jag har satt raderna alldeles för tätt så det är lite svårt att komma åt dom men man lär så länge man lever ;-)

Jag har redan fryst in en hel del men vi äter också bönor rätt så ofta. Hittade ett gott recept i en av Anna Bergenströms medelhavskokböcker på en tian som är en provensalsk grönsakslåda. Istället för bönor kan man välja att använda squash om man har mycket av det. Den här rätten blev riktigt god och var ett perfekt tillbehör till grillat kött!

Ingredienser för 4-5 personer
400 g haricot verts
3 msk olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
1 burk krossade tomater
5 ägg
1 dl riven västerbottensost eller liknande ost
½ dl strimblad basilika
½ dl hackad bladpersilja
salt och peppar

Börja  med att repa de gröna bönorna, dela om dom är väldigt långa. Förväll bönorna i saltat vatten i ca 2-3 min, spola med kallt vatten och låt rinna av.

Skala och hacka lökarna, fräs 4-5  min i olivoljan i en stekpanna på ganska svag värme. Häll i tomaterna och krydda med timjan, salt och peppar. Koka upp och låt sedan koka utan lock tills det mesta av vätskan har kokat bort, ca 10 min. Rör om då och då. Låt svalna litegrann.

Vispa ihop äggen med den rivna osten, basilika och persilja. Blanda sedan i det med tomatröran. Vänd till sist ner bönorna. Häll det hela i en smord ugnsform, ca 22-23 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 50-60 min eller tills äggsmeten har stannat.

Kommentarer

  1. Alltid något gott i Anna Bergenströms böcker
    :-) Har också gjort tian och det är verkligen gott. p.s. tips till dig på gourmetodling.com
    ;-)

    SvaraRadera
  2. Kul med annorlunda tillagning av bönor, menar varför ska de alltid bara behöva ligga vid sidan av...
    hälsningar Lottzy

    SvaraRadera
  3. Fått massor av bönor av mina föräldrar. Ätit en del och resten hamnade i frysen. Vad snygga de lila var!!

    SvaraRadera
  4. Milde himmel vad mycket gott det finns här hos dig!!! Behöver få lite inspiration just nu och här fick jag det. Tack.
    Ha en fin kväll/Gela

    SvaraRadera

Skicka en kommentar