Parmesanost och balsamicogelé


Jag köpte ju en hel del härliga delikatesser när vi var på matmässan Passion för mat bland annat en stoooor parmesanost på hela 1 kg och en liten, liten burk med balsamicogelé. Parmesanosten är lagrad 26 månader och var riktigt smakrik. På mässan så fick man såklart provsmaka osten och till osten fick man ta balsamicogelén. Vilken smak! Gelén är gjord på vällagrad balsamico och det räckte förstås att ta en liten knivsudd för att få fram den härliga smaken. Den här lilla burken kostade 70 kr, lite väl saftigt tycker jag men jag köpte den ändå.



Älskar verkligen dessa härliga smaker från italien, njuter av varenda tugga, med ett glas gott rött vin till så är det hela komplett, måste varit italienska i mitt förra liv ;-)


Lite snabbfakta om parmsanosten:
  • Parmigiano Reggiano är det riktiga namnet.
  • Korna vars mjölk man använder till osten får bara beta gräset söder om floden Po.
  • Mjölkningen sker två gånger om dagen och mjölken måste var framme hos ostmästaren inom två timmar.
  • Man använder opastöriserad mjölk till osten och man blandar kvällsmjölken med morgonmjölken.
  • Till varje kilo ost används 16 liter mjölk.
  • Varje ost får ett unikt serienummer så det ska gå att följa den hela vägen till butiken.
  • Osten ska först vila i en saltlag i en månad innan den ska upp i förvaringshyllorna.
  • Efter 11 månader slår man försiktigt på varje ost för att avgöra om den utvecklats perfekt. Klarar osten detta testet så får den en stämpel som visar att den klarar alla krav.
  • När osten har lagrats i minst 12 månader så får den börja säljas. Godast är osten när den fått lagrats i minst 24 månader.
Källa: Zeta.nu

Kommentarer

  1. 1 kg... respect! :-) Iofs så går det åt en hel del parmesanost hemma hos oss också. Till och med barnen är tokiga i osten, särskilt Milia som helst bara äter parmesan när den kommer fram.

    SvaraRadera
  2. Hej Martina!
    Kul att du hittade lite matnyttigt om parmesanost hos oss på zeta.nu. Om du gillade balsamicogelén måste jag tipsa dig om vår Zeta Crema di Balsamico, en balsamreduktion som lyfter parmesanostens smaker till nya höjder.

    Bästa hälsningar
    Catrine på Di Luca & Di Luca

    SvaraRadera

Skicka en kommentar