Hemgjord bearnaisesås


Får väl villigt erkänna att jag misslyckades med mitt första beaförsöka för några veckor sedan ;-) Men igår......så gick det jättebra! Krävs väl kanske ett misslyckande för att veta hur man ska göra på bästa sätt nästa gång och nu vet jag definitivt hur man gör. Det man ska tänka på är ju att en bea inte är en varm sås utan snarare en ljummen sås. Så därför ska man heller inte försöka att få den varm för det är då som risken finns att den spricker. Så här gjorde jag:

Ingredienser
400 g smör
3-4 scharlottenlökar
1 kvist färsk dragon
några persiljekvistar
½ dl rödvinsvinäger
10 st vitpepparkorn
1 dl vatten
6 äggulor
färsk persilja
färsk dragon
salt och peppar
saften från en klyfta citron

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Rör inte runt, det är meningen att alla salter ska sjunka till botten, det vill vi inte ha med. Ta av från värmen och håll varm.

Hacka scharlottenlöken, behöver inte vara finhackat. Lägg löken i en kastrull tillsammans med vitpepparkorn, en kvist färsk dragon, några persiljekvistar, rödvinsvinäger och vatten. Låt koka upp och reducera till ungefär hälften.

Under tiden fyller du en större kastrull till hälften med vatten och kokar upp. Ta en mindra kastrull som får plats i den större kastrullen och knäck i 6 st äggulor. Ställ sedan kastrullen i vattenbadet och sila sedan ner reduceringen i äggulorna och vispa.

Ta sedan kastrullen från vattenbadet och ställ tex på en disktrasa så den står stadigt. Häll sedan i smöret, lite i taget medans du vispar. Det är här det blir kritiskt, blir det för varmt så spricker såsen men tar du den från värmen så ska det inte vara några problem.

Hacka lite färsk persilja och dragon och vispa ner. Lite salt och peppar och tills sist några droppar pressad citronsaft i. Klart!
Såsen serverades till grillad fläskkotlett och hasselbackspotatis.
Det var ju inte så svårt. Hur har det gått för er andra som har testat. Har ni misslyckats någon gång eller går det alltid bra???

Kommentarer

  1. Usch, vi har provat flera gånger och aldrig lyckats. Vet inte hur mycket smör vi har fått hälla i vasken... De flesta gångerna har det blivit mest äggröra av det hela.

    SvaraRadera
  2. Vad duktig du är som gjort egen beasås, gott är det ju =) Kika gärna in på min matblogg där jag just nu har en tävling i samarbete med Bambino =)

    SvaraRadera
  3. skicka inte äggröran i vasken! skär den sig så tar du fram mixern. funkar inte det så tar du en ny äggula och droppar in den gamla blandningen (alternativt fuskar och häller i grädde samtidigt som du använder mixern)
    lycka till!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar