Risotto med parmaskina och salami


Att jag älskar medelhavsmat det kanske ni har förstått vid det här laget ;-). Jag tror nog över hälften av den maten jag gör är baserad på medelhavsmaten. Det italienska köket är förstås favorit. En utav de första maträtterna man kanske tänker på när man pratar italiensk mat är nog risotton. Till risotto ska man ju använda risottoris tex arborioris. Till skillnad från när man kokar vanligt ris så måste man med en risotto stå och röra hela tiden så det kräver 100% närvaro under ca 30 minuter. Det ska vara en liten kärna kvar i risotton, den ska vara "al dente".

Till risotton blev det parmaskinka, salami och oliver som blev över ifrån fredagens plockmat. Väldans gott!

Ingredienser till 3-4 pers
1 st stor scharlottenlök
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
ca 5 dl hönsbuljong
en näve riven parmesanost
en klick smör
flingsalt och svartpeppar
lite hackad basilika

Börja med att hacka löken. Fräs tillsammans med riset i olivolja i en kastrull några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka bort. Tillsätt sedan buljongen lite i taget, rör emellan varje gång. Buljongen ska ha kokat bort innan du häller i nästa skopa, tar ca 20 min.

Häll i en klick smör och en näve riven parmesanost. Krydda med salt, peppar och färsk basilika. Servera med mer parmesaost och färsk basilika.

Kommentarer