Dinkelbröd med surdeg


Min surdeg som jag gjorde i augusti förra året lever faktiskt fortfarande! Helt otroligt men sant. Jag försöker att komma ihåg att "mata" den en gång i veckan men för det mesta går det längre emellan men det funkar tydligen ändå ;-)

Den här gången gjorde jag ett dinkelbröd med surdeg i. Receptet kommer ifrån Leila´s bok "One more slice". Det jobbigaste med surdegsbröd är ju att det måste jäsa så himla länge så därför är det ju inget bröd man ställer sig och gör efter jobbet direkt. Gott blir det iallafall. Älskar den där "segheten" som blir i ett surdegsbröd. Det godaste är nästan när man rostar brödet, som jag gjorde häromdagen, när jag serverade det till en fisksoppa eller så kan man grilla det i grillpannan och servera det som bruschetta med tomat och mozzarella, smaskens. Så här gjorde jag brödet:

Ingredienser till ett bröd
10 g färsk jäst
3½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1½ dl surdeg av vete
3 dl dinkelmjöl
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke (jag tar Kitchen Aid bunken direkt) och lös upp den med vattnet. Tillsätt salt och surdegen. Arbeta in dinkelmjölet och lite vetemjöl i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskinen i ca 12 minuter tills den blir elastisk.

Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 2-3 timmar.

Knåda degen och baka ut den till ett runt bröd. Lägg den på en väl mjölad skärbräda och låt jäsa ytterligare 1-1½ timme.

Har du en baksten/pizzasten så lägg in den i ugnen på 250 grader. När brödet har jäst färdigt så stjälper du upp den på pizzastenen, har du ingen sten så lägg den istället på en bakplåt med bakplåtspapper. Skär några snitt med en vass kniv i brödet. In i mitten av ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten, detta gör man för att få en fin skorpa. Sänk värmen till 200 grader  och grädda brödet i ca 40 minuter.

Kommentarer

  1. Så fint och gott brödet ser ut!

    Har aldrig försökt mig på surdegsbröd... det har aldrig blivit av. Är nog lite för ivrig när det gäller bakning.. =)

    SvaraRadera
  2. Tack!

    Hoppas du får en bra helg,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar