Hel fläskkarré i ugn


Här är vi redan trötta på julmaten så vi har börjat laga "vanlig" mat sedan flera dagar tillbaka. Jag är ledig denna veckan och det finns lite mer tid att sitta och titta igenom alla kokböcker som jag har. En ny favorit bland kokböckerna är Jamie Olivers "Mat för hela året". Den här rätten hittade jag där i. Otroligt goda smaker blev det på köttet. Det blev en härlig sky kvar i pannan när jag tagit upp köttet men jag valde att inte göra någon sås av den denna gången utan frös istället in den.

Ingredienser för ca 6 personer:
1½ kg fläskkarré utan ben
1 msk smör
4 sardellfiléer
skalet av 1 citron
3 kvistar rosmarin
1 tsk mald muskot
salt och peppar
olivolja
1 hel vitlök
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, hackade sardeller, citronskal och hackad rosmarin. Gör små snitt i köttet och tryck in lite av blandningen i varje snitt.

Droppa över lite olivolja över köttet och krydda med salt, peppar och muskot. Gnid in.

Lägg köttet i en ugnsäker form med höga kanter och ugnstek i ca 30 min. Ta ut köttet och ös det med fettet som blivit i formen. Lyft upp köttet och lägg vitlöksklyftorna i formen, lägg tillbaka köttet och häll på vin och buljong. Lägg över folie så det täcker och sätt in i ugnen igen men sänk först värmen till 180 grader. Låt stå ytterligare 1 timme.

Ös köttet med sky och vitlöksklyftorna och låt köttet stekas i ugnen ytterligare ca 20-30 min. Skär upp köttet och servera med tex potatisklyftor eller som Jamie rekomenderar, cannelonigratäng. Jag serverade med både potatis och cannellinigratäng vilket blev kanongott. Vitlöksklyftorna blev sååååå goda! Glöm inte att äta dom!

Kommentarer

  1. Hej hej
    I sista delen där köttet skall in i ugnen en sista gång, skall man ta av folien igen och skall temperaturen fortfarande vara 180 grader?

    Mvh Dan

    SvaraRadera
  2. Japp, folien ska av och man får inte glömma att ösa köttet med spadet och vitlökklyftorna, köttet ska "glaseras" sista tiden. Det här blir så gott, skriv gärna om du testar!

    SvaraRadera
  3. Och vilken värme ska köttet ha när det är klart......Det går väll knappast att göra detta på "tid"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym, jodå, det går bra att göra detta köttet på tid. Mätte aldrig köttet när jag tog ut det utan gick efter tidangivelserna från boken och köttet blev perfekt, i mitt tycke då förstås ;-)

      Radera

Skicka en kommentar