Tomatsås på färska tomater

tomatsås
Nu i dessa tomattider så måste man försöka komma på vad man ska göra med alla tomater som finns i växthuset. Det blir ju förstås vanliga sallader men man får ju även passa på att göra goda tomatsåser på dom färska tomaterna. Den här gjorde jag med inspiration ifrån ett recept jag hittade i boken "Under valnötsträdet", förresten en av mina favoritkokböcker :-) Jag använde mig av mina fina San Marzano-tomater som ska passa extra bra till sådant här.

Ingredienser
1 kg tomater
3 st små gula lökar
4 st vitlöksklyftor
några msk olivolja
färska basilikablad
1 liten kvist rosmarin
1 tsk socker
1 tsk flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen

Börja med att hacka gul lök och skiva vitlöken. Dela tomaterna grovt, skär bort fästet. Stek löken i olivolja i en kastrull, det ska inte ta färg. Tillsätt tomaterna och låt koka upp.

Hacka färska basilikablad, en rejäl bunt ska det vara, hacka en liten rosmarinkvist och häll det över tomaterna. Häll över salt, socker och svartpeppar och låt stå och puttra ca 30-60 min, det blir mer smak ju längre den står. Är det mycket vätska så kan man även koka en stund utan lock.



Tomatsåsen kan användas på olika sätt, blanda den med spaghetti, stek kycklingfilé och häll över tomatsåsen och servera med pasta eller ris, använd den som grund i en köttfärssås.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra med dina tomater så gå in på min "etikett" tomater som du hittar HÄR.

Kommentarer

  1. Hihi har inte sett att du också kokat tomatsås! :-) Fantastiskt gott och du har äkta San Marzano tomaterna! Åhhh vad jag är avundsjuk! Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej! Om du gör mkt tomatsås är det ok att frysa in den!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar