Himmelskt god köttgryta med märgpipa


Jag köpte häromdagen en stor bit märgpipa med ben (Highland Cattle kött) och igår så gjorde vi en köttgryta på hela stycket (ca 2,2 kg med benet). Oj, oj, oj, sicken god gryta! Får nog säga att det var den godaste grytan jag har gjort, sambon var lyrisk ☺.
Jag har ju gjort köttgryta många gånger förut (du hittar alla mina grytor HÄR) men då använt mig av högrev för det mesta. Det måste ha varit att benet var med som gjorde att det blev så god och mustig smak. Kommer ni över ett sånt köttstycke någon gång så tycker jag absolut ni ska testa denna grytan.



Ingredienser:
2,2 kg märgpipa med ben (går ju såklart bra med en mindre bit)
4 st morötter
2 st gula lökar
2 msk tomatpuré
2 msk råsocker
6 dl rött vin
8-10 st vitlöksklyftor (hela)
3 lagerblad
10 st vitpepparkorn
3 tsk torkad timjan
½ liter kalvfond (jag tog 3 msk fond till 5 dl vatten)
20 st steklökar, gärna fler
10 st champinjoner
smör
rapsolja
salt och peppar
½ kruka bladpersilja

Börja med att ta två av morötterna, skala och dela i bitar, dela ochså den gula löken. Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.

Dela köttet i stora bitar, salta och peppra och bryn i smör och olja i stekpannan och lägg sedan över grönsakerna i grytan.

Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. Häll allt över köttet. I med vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan. Låt grytan sjuda under lock 2½ timme. Efter 1½ timme så häller du över kalvfonden, sjud ytterligare 1 timme.

Skala steklökarna, slanta morötterna och kvarta champinjonerna. Stek tillsammans i smör och ställ åt sidan. Ta upp köttet och låt svalna litegrann. Öka värmen på grytan och låt koka en stund utan lock så att den tjocknar. Lägg i grönsakerna och koka ca 10 min. Under tiden skär du köttet i mindre bitar, ta bort fett och ben. Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs, lägg i köttet och låt det bli varmt igen. Lägg i lite hackad persilja.



Servera med potatis och strö över lite av den hackade persiljan!! Inget man gör en vardag förstås men som söndagsmiddag när man har lite mer tid är det perfekt! Sååå gott....

Du hittar fler recept på goda grytor under etiketten GRYTOR. Enjoy! :-)





Kommentarer

  1. Fint oxkött med ben är toppen. Jag hade en kollega för några år sedan som alltid köpte kött med ben och kokade de mest underbara rödvinsgrytor, typ din. Det doftade i hela personalmatsalen!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. åhh va gott det där såg ut *dreggel* :)

    SvaraRadera
  3. Vilken bra blogg! LÄnkar till dig från min blogg, om det är ok? Annars är det bara att säga till så tar jag bort länken.. ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Mmmmmmmmmmm! Smaskigt!

    SvaraRadera
  5. Hur många kan detta recept räcka till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki! Oj, svårt att svara på. Jag använde mig ju av en rejält stor bit kött så det är ju minst 8-10 pers i alla fall, säkert mera :-)

      Radera
  6. Jag lagade denna gryta igår och vi åt den idag och min man blev också lyrisk.
    Jag lagade den på 800g märgpipa utan ben och tog hälften av dina ingredienser och grytan räckte till fyra portioner. Så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni gillade den! Det var länge sedan jag gjorde denna nu, måste nog köpa märgpipa ;-)

      Radera
  7. Jag bytte ut märgpipa mot hare och satte med en bit märgben för fettets skull och det blev en Himmelskt god hargryta. Den bästa hargrytan hittills. Underbart gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, spännande med hare! Det har jag faktiskt aldrig använt i min matlagning....

      Radera
  8. Provat att frysa denna gryta ?

    SvaraRadera
  9. Gjorde precis denna. Mycket bra!
    Lät den sjuda lite extra på slutet för att tjocka till sif ytterligare.

    SvaraRadera
  10. Provar receptet med 800g angusmärg. Blir säkert bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köper kött av en bekant som har Angus betandes ute året runt. Inga konstigheter tillsatta. Hö på vintern

      Radera

Skicka en kommentar